Marrakesh til Sahara – Over Atlasbjergene – del 1

Kasbah Ellouze

Kan man tage på bilferie i Marokko, spurgte vores undrende omgangskreds, da vi i efteråret 2015 havde denne ”øvelse” på programmet. Ja det kan man – Og det var godt nok en fantastisk tur. 

Basaren i Marrakesh Marrakesh har nu i et stykke tid, med rette, hørt til en af de mere “hippe” og populære destinationer. Den ligger da også Ait Ben Haddou lige til højrebenet, hvis man ønsker sig anderledes og intens by oplevelse, uden at skulle flyve om på den anden side af jorden. Det tager kun lidt over 4 timer hvis man flyver direkte, og et par timer mere, hvis man som os, skal via eksempelvis Frankfurt. Ikke langt i tid, men langt i kulturforskelle, og det er jo som oftest det man rejser for at opleve.

Vi havde jo som før nævnt, valgt at toppe vores Marrakesh besøg, med en 4 dages køretur over Atlas bjergene og ned til Sahara i syd. Har man tid, kan man helt sikkert booke hotellerne ad hoc som man skal bruge dem, men når man som os kun havde 4 dage til køreturen, var alt nøje planlagt og booket hjemmefra. 

Det er oktober måned, og det er ikke tosset at lande i Marrakesh med 25 grader og mærke solens varme, når man kommer fra et kedeligt regnfuldt dansk efterår. Fra lufthavnen tager vi en taxa (70 MAD/60 DKK), de cirka 20 minutter Riad Dar Alfarahtil vores hjem for de Kasbah Ellouzenæste par dage, Riad Dar Alfarah.

Centrum af Marrakesh består af et utal af små krogede gader, hvor folk lever tæt, og hvor man finder de fantastiske Riads, små private marokkanske hoteller. Det er bestemt ikke fordi det syner af meget som man står der og kigger på den røde mur og den spartanske trædør, og tanken om at vi måske skulle have taget et almindeligt hotel strejfer os da bestemt også, lige indtil døren åbner, og vi bliver lukket ind i den mest fantastiske atriumgård. I midten ligger en lille pool, og på svalegange 2 etager op, ligger værelserne i forskellige niveauer, størrelser og ingen af dem ens. Vi er 3, og får tildelt to sammenhængende værelser med god plads og vinduer mod atriumgården. Stedet bare oser af hygge og en helt speciel stemning. Tænk sig at så kedelig og neutral en facade, kan gemme på sådan en perle. På taget kan man solbade, og slange sig i store lounge madras/pude arrangementer, få sig en øl mens man synker begejstringen over dette fantastiske sted. 

 

Boghandler i MarrakeshMarrakesh er Nordafrika når det er allerbedst, og vi skynder os da også ud for at udforske byen. Vi finder hurtigt den store El- Fna plads, hvor der hersker liv og glade dage. På pladsen huserer slangetæmmere, hestevogne og alverdens godtfolk – Varmen lægger selvfølgelig en dæmper på aktiviteterne om dagen, men når mørket falder på, kommer der for alvor liv på pladsen. Nu dukker også de berømte historiefortællere op, hvor de for nogle få Dirham fortæller eventyr Juice stand El- Fna pladsfra de varme lande…hvis man vel at mærke kan forstå arabisk. Madboderne lokker med sneglesuppe og andre nordafrikanske specialiteter, som vi, hønsede som vi er, ikke tør lægge hverken mund eller mave til.

Bag pladsen går vi på opdagelse i den store Bazar, og kan du ikke finde det du søger her, er det ikke værd at eje. Det er bare super sjovt at gå rundt i de mange små gange, og her bliver der handlet på en lidt anden måde end vi er vant til i vores lokale storcentre…her skal der pruttes om priserne, vendes øjne og fortælles om 15 sultne børn der kan retfærdiggøre fuldstændig urimelige priser. Det er en del af gamet, og der er ingen respekt for en tosse der bare betaler prisen, næ man skal lige hele forestillingen igennem. Vi ved dog at vi kommer tilbage efter vores køretur, og Henriette må nøjes med at sondere terrænet – Men hun får øje på rigtig mange ting vi bare må eje på et senere tidspunkt. 

 

På vej over AtlasbjergeneEfter halvanden dag i fantastiske Marrakesh, får vi om morgenen udleveret vores 4 hjuls trækker, som vi via en lokal agent har lejet hjemmefra. En sprit ny Mitsubishi Pajero står klar i en nærliggende sidegade. Nu ved jeg ikke hvor mange der har været i Marokko, eller noget andet nordafrikansk land for den sags skyld, og set den almene stand på den lokale vognpark. Lad os bare diplomatisk sige, at en bil uden et par buler eller ridser, i den grad kan kaldes udtagelsen, og det På vej over Atlasbjergeneer da også med en vis bæven at jeg kører vores skinnende ”ørkenskib” ud af byen med kurs mod bjergene.

Det er dog slet ikke så slemt, og vi er ude af byen i løbet af få minutter, hvorefter vi nærmest har hele vejnettet for os selv.  Det er et fantastisk skue at køre over Atlasbjergene, og der bliver kørt stille og roligt og vi har alle mulighed for at nyde de mange flotte udsigter. Kontrasterne er fantastiske, fra golde bjergtoppe til grønne dale, og konstant bliver man mindet om hvor stor en ”kunstner” mother nature er når hun gør sig umage. Vores første stop hedder Kasbah Ellouze, et lille hotel beliggende i en gammel ruinby cirka 15 kilometer fra film byen Ait Ben Haddou, men mere om det senere.

Vi er blevet anbefalet en detour ad små veje og kort efter byen Tizi N Ticka, slå vi en skarp venstre og kører mod Telouet. På detouren er vejene Udsigt over Atlasbjergeneikke de bedste, og det er skønt at have 4 hjulstrækkeren. Ikke alene sidder man højt og har et super udsyn, men at have så meget kraft i speederen under højre fod, giver bare følelsen af, at de da bare kan komme an med hvad som helst. Vi stopper i Telouet, en lille støvet by, som ikke har ret meget andet end et lille torv med en cafe at byde på.  Her holder vi pause, drikker et glas friskpresset appelsinsaft (De er i sæson, Kasbah Elluzeog hold nu k… hvor smager det godt). Efter pausen kører vi gennem fantastiske geologiske formationer og når frem til Kasbah Elluze midt på eftermiddagen. Sikke et sted…fra vejen ligner det hele bare en ruin, og var det ikke for skiltet med kasbaens navn var vi nok bare kørt forbi. Igen skulle det vise sig, at sådan en ”ulden” facade kan gemme på noget af en juvel. 

 

Kasbah EllouzeVi kan som sagt slet ikke få armene ned over Kasbah Ellouze. Lige fra man træder gennem porten til hotellet, breder der sig en god stemning. Vi får et værelse med en lille altan og udsigt til oasen til den ene side og poolen på den anden. Selve værelset er spartansk, men hyggeligt, Kasbah Elluzetil gengæld har hotellet nogle skønne udeområder. En skøn pool hvor vi lige får serveret lidt te og småkager, små lounge områder hvor man kan sætte sig og slappe af, og så er selve ruinbyen super spændende at udforske. Vi får serveret middag i Jazz loungen, lækker citron kylling tagine tilsat lidt blid Stan Getz og en god flaske vin…det her kan man godt vænne sig til. 

 

Ait Ben HaddouDagen efter starter med lidt fødselsdagsfejring, Henriette fylder ”22”, inden vi fortsætter længere sydpå mod Zagora. På vejen besøger vi filmkulisse byen Ait Ben Haddou. Byen har været skueplads for masser af filmoptagelser, lige fra Asterix til Gladiator, og er en underlig blanding Filmbyen Ait Ben Haddouaf by og kulisse. Det er et sjovt sted og også et af meget få steder hvor vi Filmbyen Ait Ben Haddoufaktisk støder på en del andre turister – hvilket man tydeligt mærker på de mange souvenirbutikker og tredoblingen af priserne på en Cola… 

 

Vi kører også igennem Ouarzazate, Marokkos svar på Hollywood. Her ligger flere store film studios, som man kan besøge, hvis man modsat os, har tid (det er også lidt pebret i pris for en entrebillet). Vi nøjes med et besøg i det nydeligt polerede centrum af Ouarzazate, hvor vi får spist lidt frokost og gået en tur. 

 

Dar Sofian ZagoraFremme i Zagora, bruger vi lidt tid på at finde vores hotel. Skiltningen er jo ikke ligefrem fantastisk, og vores Riad for natten Dar Sofian har jo på ægte marokkansk vis, valgt at gemme sig bag en totalt anonym facade. Men igen igen, sikke et sted der åbenbarer sig bag de store trædøre. Den hyggeligste have, en lækker pool, masser af marokkansk mosaik på væggene og en Dar Sofian Zagorahovedbygning fuld af antikviteter og fossiler. Vi får et værelse i et lille anneks i haven – Super lækkert og top moderne. Vi kigger lidt på selve Zagora om eftermiddagen, og det er jo ikke fordi den har så meget at byde på, ud over en rigtig fin moske. Der er varmt som en i fløjten i Zagora , så et Dar Sofian Zagorahurtigt kig i moskeen, et glas friskpresset juice på en fortovscafe, og så smutter vi ellers hjem til poolen, hvor vi hygger resten af eftermiddagen. Det er jo Henriettes fødselsdag, og den middag vi får i hotellets hyggelige have om aftenen snakker vi stadig om. Dejlig mad og fantastisk atmosfære. 

Dagen efter fortsætter vi sydpå mod ørkenen, men mere om det i del 2….

 

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*