Weekend tur til Krakow

Restaurant i Kazimierz det jødiske kvarter

Torvet i den gamle bydel KrakowFor mange herrens år siden, blev jeg af det Polske luftfarts selskab LOT inviteret på en studie tur til Warszawa og Krakow, og jeg skal ærligt indrømme at jeg på forhånd ikke havde de store forventninger til min tur i det Polske.

Warszawa kendte man selvfølgelig til som Polens hovedstad, men Krakow havde jeg end ikke hørt tale om, og min forudindtagede forventning om grå gammelkommunistiske beton byer kunne ligge på et meget lille sted, men jeg skulle blive overrasket.

At Warszawa et langt stykke hen ad vejen til fulde levede op til mine negative forventninger, skyldes nok mere vores tyske naboers altødelæggende felttog under anden verdenskrig og den efterfølgende periode som del af den sovjet styrede østblok. Krakow derimod skulle vise sig at være en, i min verden, fuldstændig u opdaget perle, der på forunderlig vis havde overlevet begge føromtalte perioder uden at lide nævneværdige ødelæggelser. Desværre havde vi kun et døgn i byen, men byen var en af dem du lover dig selv at komme tilbage til.

Heller ikke anden gang skuffede byen, tværtimod. Nok var der kommet end hel del flere turister, men vis mig den der kan modstå Krakows ubetalelige charme, dens mange seværdigheder, restauranter, shopping og de utallige historier man støder på overalt i byen.

Restaurant i Kazimierz det jødiske kvarterVi havde 4 fantastiske dage i byen, boede på det 3 stjernede hotel Wyspianski, kun 2 minutters gang fra den gamle bydel med, og vil her komme med nogle forslag til en hyggelig forlænget weekend.

Hestevogn på Rynek Glowny KrakowKrakows gamle bydel med Rynek Glowny pladsen som centrum, er jo nok byens helt store trækplaster. Midt på pladsen findes de gamle torvehaller der går helt tilbage til 1200 tallet. I dag har souvenir sælgerne indtaget de prominente stade pladser, men snup i stedet en bid mad, en kop kaffe eller en øl på en af de mange restauranter som ligger rundt om hele pladsen. Herfra kan du nyde synet af en af Krakows helt store turist fælder, nemlig hestevognene der for et helt sikkert ublu beløb fragter godtroende turister på en fantastisk 4 minutter lang tur rundt om pladsen. Dog skal det nævnes at både kusk, hest og ”stewardesser” ombord på kapervognene har iført sig så festlige folkedragter, så det skal da ikke hedde sig at man ikke får noget for pengene…..

Bar i Kazimierz det jødiske kvarterGå en tur ad de mange små gader, der til sidst fører op til et af byen andre vartegn Wawel slottet, hvorfra man har en storslået udsigt over både byen og Wisla floden. Overalt i de små gader findes hyggelige butikker, cafeer og restauranter. Selve slottet ligner noget taget ud af Disney film og bestemt et besøg værd.
Krakows jødiske kvarter Kazimierz er en finurlig blanding af små hyggelige gader, pladser og hyggelige cafeer. På Plac Nowy markedet, om lørdagen, finder man tillige et super hyggeligt loppemarked. Her fandt vi masser af sjovt gammelt Sovjet memorabilia, antikviteter og hjemmesnittet brugskunst. Bestemt et besøg værd.

Et andet marked er Plac Targowy. Her er der mere tale om almindelige dagligvarer, dog har man om søndagen valgt at sætte fokus på antikviteter, diverse religiøse effekter og strengt taget alt mellem himmel og jord.

 

Oscar Schindlers fabrikFra det jødiske kvarter kan man fortsætte til Oscar Schindlers fabrik. Her kan man opleve historien om den tyske fabriksejer Oscar Schindler og hvordan han reddede et stort antal polske jøder fra døden i de tyske koncentrations lejres gas kamre. Se Steven Spielbergs mesterværk ”Schindlers liste”, en uhyggelig historie om heltemod og ondskab i sin reneste form.
Nowa Huta området. Her kan man besigtige et kæmpe socialt eksperiment. En hel bydel, opbygget efter forskrift fra det gamle sovjet, som en ideal by hvor alt, hvad du havde brug for, var tilgængelig indenfor bydelens lille område. En af de sjovere ting der har overlevet er en af de gamle mælkebarer, et sundt alternativ, der passede godt ind i datidens socialistiske glansbillede. Faktisk er det efter sigende blevet helt trendy ingen og ja Polakkerne er vel også røget med på den globale helse bølge…
KZ lejr Auschwitz og BirkenauKZ lejr Auschwitz og BirkenauHar man mod på det, findes der også nogle super interessante sights uden for byen. Vi vovede pelsen og lejede en bil for en enkelt dag. Vi startede dagen med et besøg i saltminerne ca. en halv times kørsel fra byen. Nu om stunder udvindes der ikke mere salt, men i stedet er minerne blevet en stor turist attraktion. Derfra kørte vi til de gamle KZ lejre Auschwitz og Birkenau. En på et og samme tid vanvittig interessant og helt igennem uhyggelig oplevelse. Besøget her gratis, dog bliver man lukket ind i hold og i henhold til en tildelt tid.

Der findes sikkert et utal af andre super spændene seværdigheder i byen en dem vi har beskrevet, men et er sikkert. Krakow er en helt igennem super destination til en forlænget weekend og det er helt sikkert ikke sidste gang vi har været her.

Gode tips:

Shopping: I forbindelse med byens banegård er der opført et kæmpe shopping center, hvor man kan få alle de velkendte mærker og ofte til rigtigt favorable priser. Rundt om i byens små gader findes også masser af gode små forretninger og selv om Krakow er en billig by, skal pengene nok få ben at gå på.

Byen er ikke større end at man kan gå til det hele. Men er man lidt mere mageligt anlagt, findes et utal af guidede ture i små elbiler. En sjov, hurtig og miljørigtig måde at se byen på.
Restauranter: Med de mange turister der er kommet til byen, har det også givet grobund for massevis af gode restauranter. Her findes alt fra Michelin mad, til gode Italienske og vel sagtens alt hvad man måtte ønske sig. En af restauranterne vi kan anbefale er Del Papa som serverede gode hjemmelavede italienske retter til meget fornuftige priser. Er man mere til lokal polsk mad kig evt. forbi Kogel Mogel.

Transport til og fra lufthavnen:  Der kører tog til Krakow Banegård og derfra er der ca. 10 minutters gang til den Gamle Bydel. Vi valte dog den hurtige vej nemlig at tage en taxa og betalte omkring 150 kroner per vej.

 

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*