Myanmar – Fra Inle Lake til Ngapali Beach – del 2

Munke ved Thein Taung klostret

Vi skal afsted mod Inle Lake og skal for første gang stifte bekendtskab med indenrigs flyvning i Myanmar, noget der, hvis vi skal være helt ærlige, giver en lille smule sommerfugle i ”mellemregionen”.

Nyaung-U lufthavnen i Bagan, fungerer måske heller ikke helt som vi er vandt Nyaung-U lufthavnen i BaganBlomstersælger Inle Laketil vores del af verden, men på et eller andet plan hersker der orden i kaos.

Check in er en lille skranke, hvor vi får udleveret vores håndskrevne boarding pass, og bagage båndet er afløst af horder af meget tjenstvillige burmesiske dragere der sirligt stabler vores bagage i store bunker ved siden af den før omtalte skranke. Går det nu godt, kommer bagagen med, der har jo altid været en eller anden form for tryghed ved at se sin kuffert forsvinde ud bagved, men det er ikke noget vi skal bekymre os om, informerer det venlige personale. Selv er vi, ud over vores boarding pass, blevet udstyret med hver sit farvestrålende klistermærke, sådan at man på bedste svømmehals maner, kan kalde dem med de røde mærker ud til gate 4 og på forunderligvis fungerer det faktisk. Dog skal man huske at der ikke er faste pladser.

I Myanmar findes efterhånden en del forskellige indenrigsselskaber, men for at ingen skal føle sig forfordelt har alle valgt at flyve med den samme fly type nemlig AT72, en super drift sikker propelmaskine, som f.eks. også bruges til at flyve til og fra Bornholm. Vi fløj med Air KBZ og alle de fly vi var med var af nyere dato, rigtig pæne og med servering ombord, så vores bekymring var helt ubegrundet og bagagen den nåede selvfølgelig også frem hver gang.

Lokalt hus Inle LakeShwe Inn Floating Resort Inle LakeVi lander efter 45 minutter flyvning i Heho lufthavn, og har herfra bestilt en transfer til vores hotel Shwe Inn Floating Resort, et nøje udvalgt hotel, bygget på pæle og beliggende ude i selve søen. Fra Heho lufthavn til Nyaung Shwe, hvorfra man sejler ud på søen, er der cirka en times kørsel og undervejs betaler vi, lige som i Bagan, 12.500 KYAT turist entre til området.

Vi skifter transport middel, og sætter os til rette i en af søens utallige longtail både. Vi får udleveret redningsveste, fine og nye, og ørepropper som hurtigt skal vise sig at blive din bedste ven, for der er godt med lyd på når man sætter en udækket bilmotor op på en spinkel træbådskonstruktion og ”trykker speederen i bund”. Med en let tinnitus ankommer vi til hotellet, og bliver installerede i hver sin bungalow på pæle, enkelt og pænt, og med egen terrasse hvorfra man kan nyde livets gang på søen.

Fisker Inle LakeSelve Inle Lake er et helt igennem unikt lille økosamfund bestående af bønder og fiskere. At der findes fiskere i søen er jo i sig selv ingen overraskelse, men at de deles om pladsen på søen med bønder er lidt anderledes specielt. Store dele af søen består af flydende haver, hvor der dyrkes alverdens forskellige grøntsager, en speciel teknik der er udviklet over mange hundrede år, og noget de lokale fiskere også lever godt af. For under de flydende marker har fiskeynglen, det perfekte gemmested hvor de kan vokse sig store og parate til fiskernes net længere ude i søen.

Hverdagsliv Inle LakeFor få år siden var det dog ved at gå galt. Bønderne i de store landområder der støder op til søen, havde pludselig fået adgang til diverse kunstgødninger, og der blev gået til den, da de jo hurtig fik voldsomt større udbytte og kontant afregning. Problemet var bare, at al den overskydende gødning gled med diverse vandløb, ind til søen der til sidst var ved at blive kvalt af alger. Det er dog gudskelov sat i system nu, og søen har så småt genfundet sin gamle rytme.

Hverdagsliv Inle LakeVi skal være på Shwe Inn Floating Resort et par dage, og på så mange planer, er vi glade for vores valg af hotel. For det første er hotellet hyggeligt, har en dejlig pool, restauranten heldigvis god for der findes ingen alternativer, personalet super venlige og hjælpsomme med ture rundt i søen. Vi har faktiske mere eller mindre vores egen båd med tilhørende ”kaptajn” liggende klar under restauranten hele tiden, og bliver i løbet af nul komma fem bragt frem, så herskabet kan tage på udflugt. Vi er heldige at bo midt i de flydende haver og tæt på alle seværdighederne som Ywama Landsbyen, Phaung Dow Oo Pagoden og Nga Hpe Kyaung klostret bedre kendt som ”de springende kattes tempel”. Vi slipper for den lange tur over søen inde fra Nyaung Shwe, og vores dygtige og venlige skipper sejler os sikkert rundt mellem seværdighederne.

Inle LakePadaung langhals kvindeSkal man komme med en lille anke, må det være Ywama landsbyens mange forskellige arbejdende værkstedsbesøg. Det er ikke fordi det ikke var interessant, men det virkede bare noget indstuderet til os turister, og ofte var souvenir butikkerne 5 gange så store som selve værkstederne, og pris niveauet, lad os bare sige at det var noget højere end noget andet sted i Myanmar. Et af stederne, et væveri, havde man sågar hentet et par Padaung langhals kvinder ind, og jeg ved ikke om det kun var mig, men det virkede bare ikke ægte, og jeg havde mere fornemmelsen af at cirkus var kommet til byen…

Marked omkring Phaung Dow Oo Pagoden Ægte er til gengæld det store marked omkring Phaung Dow Oo Pagoden, igen er det næsten kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan finde her. Det bedste er dog menneskene på markedet, alle smiler, er lette at komme i kontakt med trods visse sprogvanskeligheder og vi får lov at tage alle de billeder vi har lyst til. Vi får selvfølgelig også lige lidt ting og sager med hjem, og Henriettes prutten om priser er simpelthen et stilstudie i hvordan det skal gøres…måske burde hun holde kurser.

Marked omkring Phaung Dow Oo PagodenDet er tid at drage videre, og inden vi sætter kursen mod bade ferie og afslapning ved Ngapali stranden, skal vi lige et smut om højlandet i Kalaw nord for Heho lufthavn. Kalaw er mest kendt som, udgangs by for diverse trekking ture og sit store lokal marked. Vi har kun en enkelt nat, men syntes vi selv, får faktisk nået en hel del. Vi får besøgt det meget farverige lokal marked, og ja får købt mere ”skrammel” til samlingen, gået en lang tur til grotte pagoden Shweoomin, et inferno af et kitsch tempel med kulørte lamper og Thein Taung klostret på Filmoptagelse i Kalawtoppen af en et ”bjerg” i udkanten af byen, hvor de lokale munke bød på både the og mandelkager.

Sidst, men ikke mindst, havde vi alle vigtige roller i en Burmesisk TV serie, der netop denne dag skulle optage den store ”pige ankommer i hestevogn til cafe, forfulgt af elskovssyg ungersvend på knallert og skænderi opstår” scene i downtown Kalaw. Vi indtog de vigtige Filmoptagelse i Kalawroller som turister der spiser frokost på cafe, bagved ungersvend der tager fat i piges arm, en præstation der som minimum burde munde ud i en nominering for bedste birolle ved den kommende udgave ”the Oscars” i Myanmar.

Vi overnatter på Dream Villa i Kalaw, et gammelt kolonistils hotel. Super central beliggenhed, billigt og med et personale, der slet ikke ved hvilket ben de skal stå på, for at gøre os tilfredse. Værelserne er små, men funktionelle, og hører man til dem der godt kan lide en velvoksen morgenmad, er Dream Villa det helt rigtige valg.

Dagen efter har hotellet arrangeret en minibus, der for 30 dollars, kører os de cirka 40 kilometer ned til Heho lufthavn. Herfra flyver vi til Thandwe ved Ngapali stranden, og så skal jeg da ellers lige hilse at sige at vi entreer en verden af luksus. Vi skal bo på det 5 Poolen ved Hilton Ngapali ResortSolnedgang Hilton Ngapali Resortstjernede Hilton Ngapali Resort og allerede i det øjeblik vi træder ind i lufthavnsbygningen i Thandwe, modtages vi af en repræsentant fra hotellet, der så ellers sørger for resten. Vi skal ikke tænke på vores bagage, nej vi skal bare stige ind i den airconditionerede minibus der står klar til at køre os omkring 500 meter hen til hotellet.

Vi bliver checket ind i top lækre værelser, hvor vi nok ville kunne få plads til hele vores Frederiksberg leglighed bare i bade værelset. Vi har jo som bekendt rejst en del og boet på en del meget luksuriøse hoteller, men Anne-Marie og Claus ligner mest af alt hver sin ”Jeppe der er vågnet i baronens seng”, som de render rundt og skiftevis griner og tager billeder.

Der er dømt stærkt tiltrængt afslapning, og meget bedre omgivelser til netop denne disciplin fås næppe nogen andre steder. Nu er det jo ikke alle, der har den tålmodighed der skal til, for at ligge henslængt i en liggestol i hele dage, så Lokal pige Ngapali Beachdet bliver der også til lidt små ture både til fods på stranden, på cykel og i den lokale bimu der kører op og ned af Ngapali Beach. Nogen får massage på stranden og andre, Albert, bliver taget under hotellets fitness træners vinge. Der bliver lagt stramme træningsprogrammer, spillet badminton og på de fem dage vi er på hotellet er jeg sikker på at Alberts overarm voksede minimum 12 centimeter…

Hver aften tager vi hotellets shuttle bus ned ad ”strandvejen” og prøver flere af de mange forskellige lokale restauranter. Nu skriver jeg godt nok forskellige, for der er ikke meget forskellighed over dem, menu kortet og priserne er mere eller mindre det samme. Fælles for dem alle er dog, at det er god mad, og som før omtalt vigtigt at sprede sine Lækker hummer Ngapali Beachpenge. Anne-Marie og Claus får sågar bevæget sig ud i at spise hummer, og hverken prisen eller friskheden på skaldyrene kan der sættes en finger på, jeg tror faktisk ikke jeg har set billigere hummere noget sted i verden.

I det hele taget skal specielt Claus have ros for sit mod  på meny kortene, vi andre havde det med at gå med det sikre ris og nudel ”kort”, hvorimod Claus modigt kastede sig over diverse fisk og skaldyrs retter og han holdt sig bestemt heller ikke tilbage med chili sovsene….sveden på overlæben  til trods. At rejse i et land, skal jo være en oplevelse for alle sanser, og der er vi jo nok nogen der har lidt at lære endnu.

Hilton Ngapali ResortNgapali Beach, ligger jo ikke i den billige ende af hotel skalaen, og var det ikke fordi vi havde fundet en god kampagne rate, havde vi nok heller ikke haft råd til at bo her, men engang i mellem skal man sgu unde sig selv at gå hele vejen og for helv……hvor var det fedt!!! – Og kig efter kampagnerne man ved jo aldrig.

Vores rejse i Myanmar nærmer sig desværre enden og vi vinker farvel til det vidunderlige Hilton hotel og dets fantastiske personale og vender snuden mod sidste stop i Myanmar, nemlig den gamle hovedstad Yangon….Gamle fordi de faktisk lige har fået en ny, men det er en helt anden historie.

Da vi kun har en enkelt dag/nat i byen, har det været vigtigt at finde ent hotel med den helt rigtige beliggenhed i forhold til Yangons helt store seværdig Shwedagon pagoden, og hotel Lavender lever til fulde op til det krav. Inden vi når til Shwedagon, får vi gudskelov også tid til at kigge lidt på selve byen. Det er varmt i Yangon 38 grader, og det sætter noget af en dæmper på tempoet. Det kan dog Antikviteter fra Bogyoke Aung Sanblive meget værre, får vi fortalt, det er slet ikke ualmindeligt med temperaturer over 45 grader når man Antikviteter fra Bogyoke Aung Sanrammer maj måned. Ud over pagoden er Bogyoke Aung San  markedet, bedre kendt som Scott market, med sine mere end 2000 shops nok det andet store trækplaster. Her kan du få alt hvad hjertet begærer ud i burmesisk håndværk, lakvarer, antikviteter, dukker, jadesmykker, ædelsten og meget meget meget mere…

Vi får købt nogle store antikke lak dåser, super fede, men alt for store til at have i bagagen, så vores håndbagage begynder efterhånden at tage nogle dimensioner, der vist ikke er helt efter reglerne. Men hvilken rejsende har ikke på et eller andet tidspunkt fået forkøbt sig lidt i fohold til størrelse, vores problem er bare at vi gør det hver gang.

Hotel Lavender ligger som sagt i baghaven til Shwedagon pagoden, bestemt ikke noget særligt men pænt og rent. Hotellet har derudover en fantastisk tagterrasse, hvor man af gud ved hvilken årsag IKKE har valgt at ligge en bar eller restaurant, for udsigten til pagoden er helt uovertruffen herfra.

Shwedagon pagodenOptog i Shwedagon pagodenVi har ikke set mange templer og pagoder på vores mange rejser til østen, vi har set RIGTIGT mange, så forventningerne til Shwedagon var da måske heller de store, men der skal jeg da love for at vi blev overraskede. Vi ankommer i skumringen, og ved indgangen bliver vi udstyret med billetter og tækkelige saronger til herrerne med shorts over knæene, og tager derefter elevatoren op til selve tempel/pagode området.

Allerede da vi træder ud på fliserne, som stadig er varme fra dagens sol, står det klart at dette sted er helt specielt. Centrum for det hele, er den enorme guld stupa, som menes at indeholde 8 af Buddhas hår, og ifølge legenden har der ligget en stupa her i omkring 2600 år. Den cirka 100 meter høje stupa er belagt med ikke mindre end 27 tons bladguld, diamanter og ædelstene, og som den står der og stråler i det sidste af aftensolen er det godt nok svært ikke at blive blæst bagover.

Her er masser af Shwedagon pagodenmennesker, næsten kun lokale burmesere, og stemningen er ikke til at tage fejl af, dette er stort for dem og vi kan da heller ikke undslå os for at blive revet lidt med af denne helt specielle stemning. Der bliver bedt, chantet, tændt lys, og før vi får set os om har vi brugt et par timer. Vanen tro er folk venlige, snaksaglige og vi får som Munk i Shwedagon pagodenaltid lov til at tage alle de billeder vi vil – En helt igennem magisk oplevelse man ikke må snyde sig selv for, skulle man komme forbi Yangon.

En sådan oplevelse kræver en god middag, og den får vi på Aung San Suu Kyis fars kontor….Ja hans gamle kontor, beliggende i en smuk gammel koloni stils villa, der fungerer som restaurant. Dog er selve kontoret stadig bevaret som dengang han forlod det. At maden også var udsøgt rundede bare en fantastisk dag og aften helt rigtigt af.

Den følgende morgen, meget tidligt, siger vi farvel til Myanmar og flyver med NOK Air tilbage til Bangkok, hvor vi gudskelov lige har en enkelt nat i luksus på det superlækre nye Radisson Blu Plaza hotel på Sukhumvit. Vi har booket værelser på executive floor, og værelserne er rigtig dejlige, men der hvor det virkelig bliver fedt, er når man træder ind i executive loungen som vi har adgang til. Her kan man fra middag til cirka kl.17 få sig en sandwich, lidt kage, kaffe, en kold drink, læse avisen, bruge en computer eller bare slange sig i en af de bløde sofaer. Efter kl.17 og frem til kl. 20 bliver det endnu bedre. Så bliver sandwich og kage skiftet ud med små lune retter og baren åbnet og der bliver ikke sparet på noget.

The EmQuartier super fedt streetfood marked.IThe EmQuartier super fedt streetfood marked. Bangkok når vi selvfølgelig også at shoppe lidt…meget…Vi er blevet rigtig glade for Platinum Fashion Mall. Her kommer folk fra hele Thailand for at købe tøj, tasker, sko og alt muligt andet hjem til deres forretninger, så her er noget for enhver smag, og kvaliteten er bare bedre end i eksempelvis det berømte MBK center.  Vi får også prøvet et par nye centre, terminal 21 som et nyt mall og hvor hver etage har sit eget tema eksempelvis London eller  Tokyo, vestlige varer og gode priser hvis man ser sig for.

Vi besøger også The EmQuartier centret, og det er umiddelbart lige uden for vores pengepungs rækkevidde, men nogle gange kan steder jo også gemme på sjove overraskelser. Om aftenen forvandles udeområdet ved The EmQuartier til et super fedt streetfood marked. Super kunstneriske retter og snacks til billige priser – Sjovt og anderledes.

Når enden er god er alting godt, siger man jo, men vi bliver sgu altid lidt vemodige når vi sidder i flyveren på vej hjem mod Danmark. Nok er vi mættede med fantastiske oplevelser, men mere vil have mere, og i virkeligheden er vi altid bare meget mere klar til at tage videre….end til at tage hjem.

Hvad har så været bedst? Det har det hele, men skal man trække en ting frem, må og skal det være den Burmesiske befolkning. I årtier har de været holdt afskåret fra omverdenen, levet i dyb fattigdom og regeret af brutalt militær regime, men alt det til trods, er det de sødeste og mest imødekommende mennesker vi nogensinde har mødt!

Så se at komme afsted – Oplev denne helt fantastiske perle inden den for altid mister sin uskyld til masseturismen og alt hvad den har med sig…………….Charmerende dreng på marked i Kalaw

 

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*