New York – 4 årstider på 5 dage

På vej til New York

Gad vide om der findes andre byer noget sted på kloden, hvor du kan møde hele verden og 4 årstider på kun 5 dage – Nej vel, New York er i sandhed i en liga for sig selv og en by du bare aldrig bliver færdig med.

Flatiron building New York

I virkeligheden skulle vi slet ikke have været nogen steder i efterårsferien, men når så at KLM/Air France/Delta smider kampagner på under 2500 dkk inkl. skat på markedet – Ja så havde vi jo faktisk slet ikke råd til at blive hjemme….Det var i hvert fald tanken, da vi i total affekt, midt i sommerferien, fik booket os ind og udstedt billetter .

Hvad vi i begejstringen, ikke lige fik med i den store kalkule, var jo alt det ”ubetydelige” med småt; Hotel, transport til og fra lufthavn, mad og det helt ubegribeligt store udvalg af ting og sager man simpelthen er nødt til at købe når man nu er i New York……

Delta AirlineVi lander torsdag eftermiddag, i et lunt og solbeskinnet New York, efter en dejlig tur over Atlanten med Delta Airlines. Flyet fra Paris, den lange strækning, var måske ikke det nyeste i flåden, men det blev der så rigeligt kompenseret for, ved et godt ”crew”, god catering og frem for alt godt flyve vejr.

Grafitti BrooklynImmigrationen i Newark Lufthavnen gik også både glat og hurtigt – Vi har jo prøvet det før, og ved at det godt kan betale sig, at tage benene på nakken, og komme først i køen. Så 35 minutter efter landing sidder vi en taxa på vej mod Manhatten (Fixed price 69 USD eller små 100 USD inkl. vejskat/tunnel og drikkepenge – Man kan også tage toget til byen, men når man som os var 5 personer var det samme pris med taxaen).

Little Italy New YorkVi har booket hotel i Soho, og det kan anbefales. Der er en grund til at det er her stjernerne slår deres folder, og i de omkringliggende områder Chelsea, Tribeca, West Village og Meatpacking District, for det er det hyggelige New York.

Soho 54 Hotel (tidligere Hampton Inn) ligger på Watts Street og kun få skridt fra det absolutte centrum af Soho. Værelserne er en smule slidte, men der er hvad der skal være, fra badekar til ismaskine, bløde senge og hvad der er ualmindeligt for USA, nemlig morgenmad.

Kø til Holland Tunnel New YorkDet er en helt igennem lækker oplevelse, da vi første aften tudser rundt i et lunt og indbydende Soho, som summer af ”Indian summer” og som varsler at det her bliver godt.

Empire State BuildingDen følgende morgen er vi alle hurtigt klar, faktisk har vi mere eller mindre allesammen været klar siden kl.4 om morgenen, hvor underbevidstheden og den danske tid vækker os, men det er trods alt lige til den tidlige side. Vi må vende os yderligere 250 gange i sengen, inden vi efter veloverstået morgenmad, endelig klokken 08:30 ”sharp” tramper vi ud ad døren.

Godt nok siger man at New York er byen der aldrig sover, men forretninger og seværdigheder åbner altså først fra omkring klokken ti, så det er et stille New York der møder os mens vi trasker op gennem byen ad 5 avenue. Kl.10 er det dog som om nogen tænder på kontakten, og så ligner byen sig selv igen med sit mastodontiske mylder af mennesker og dyttende biler.

Time Square New YorkVi er 5 afsted denne gang. Vores egen familie på 4, og så har vores ældste søn inviteret sin kæreste med, der er i New York for første gang. Det betyder at vi hurtigt splitter os op, så Simon kan vise Anna alle de mange ”must see” som vi andre har set på tidligere rejser. Vi andre har fornøjelsen af vores yngste, der har en helt anden dagsorden!

Skate shop i New YorkEn stor del af ungdomskulturen nu om stunder kredser om smart ”street” tøj, hvor det gælder om at have de rigtige ting, men måske vigtigst af alt; de rigtige mærker! I den sammenhæng er New York et sandt mekka, og Albert havde da også hjemmefra lavet noget af et maraton af forretninger der skulle besøges.

Han var bare ikke den eneste, der var kommet til byen med netop dette for øje. Stor var skuffelsen da også, da han mødte køen foran ”Supreme”. En kø, som vi godt kunne se, ville tage det meste af dagen.

Unique Hype New YorkDette er ikke det eneste problem med disse forretninger, som ud over Supreme, også tæller mærker som Babe, Palace og vist nok et par stykker mere. Et andet problem er nemlig at når man så endelig kommer ind i disse hellige haller, er der sjældent noget tilbage i hans størrelse. Filosofien, hos føromtalte mærker, er nemlig helt klar – At hvis man kan sælge 1000 laver man kun 400, for så opstår der et såkaldt ”hype” om overhovedet at få varen, som pludselig uden at være noget særligt, er blevet super eksklusiv. Og så skal vi i øvrigt også hilse at sige, at de da ved gud ved hvad de skal have for tingene….

Det lykkedes ikke en meget skuffet Albert, og få noget ned af hylderne på førstedagen, noget han gudskelov fik rådet bod på de følgende dage, hvor mange lækre ”trofæer” fandt vej til Alberts kuffert.

Tony Hawk i Supreme Store WilliamsburgGode råd: Skal man i Supreme, kan man med fordel tage til den nye forretning i Williamsburg, her var køen mærkbart mindre, og så kan man jo være heldig at få lavet en selfie med verdens bedste skateboader Tony Hawk der lige tilfældigvis havde en trænings session på forretningens indendørs skaterbane.  Skal man ind i en af forretningerne på en ”drop” dag (Ny tøjlancering, man kan vel efterhånden udtrykkene) er det vigtigt at komme tidligt, meget tidligt, og Trappen på Time Square New Yorkså ellers hænge ud omkring forretningen, for der at finde sin plads i den usynlige kø, der først bliver til en rigtig kø, når en af de mange vagter giver lov…meget mærkeligt system.

Det bliver dog heldigvis også til andet end mærkværdige modeforretninger denne fredag. Vi slår et smut forbi Rockefeller centret, Time Square (altid et must), byens forholdsvis nye park ”The highline” et gammelt godsbanespor der på forunderlig vis er blevet til en fantastisk park i 10 meters højde, og for enden af den, Chelsea foodmarked der lokker med alverdens lækkerier. I det hele taget driver vi bare omkring i det dejlige vejr og den spændende by. 23 kilometer bliver det til denne fredag, så ikke så underligt Highline New Yorkvælter vi tidligt omkuld samme aften, med meget ømme stænger.

Dagen efter er vi igen tidligt ude ad klappen, for at gå på loppemarked i the Meatpacking District. Det er ikke et kæmpe marked, i hvert fald ikke denne lørdag, men her er gode ting og sager….Og man Loppemarked ved Washington Squareskulle da være et skarn, hvis man ikke lige fik købt sig en gammel, og alt for stor brandstations lampe samt en gammel slidt baseball handske. Vi smutter også forbi et andet marked, ikke lang fra Union Square, også rigtig hyggeligt, men her fik vi ikke noget med fra. Eftermiddagen bruger vi i Chinatown og Little Italy.

I Chinatown føler man sig jo rent faktisk hensat til et sted i Kina, alle varerne minder om dem fra markederne i asien, lysreklamerne er med ”krøllede” bogstaver og så tales der kinesisk, engelsk er faktisk et fremmedsprog her.

Vægmaleri af Statue of LIberty i Little ItalyLittle Italy er er vel ret beset, lidt af en turistfælde, godt nok en hyggelig en af slagsen, men stadig en turistfælde, som vi da selvfølgelig også falder i. Det er vel ingen hemmelighed, at det kun er de færreste Pølsevogn New Yorkaf de mange ”Lady og Vagabonden” restauranter med deres rødternede duge, der rent faktisk er pengene værd…Men igen, hyggen, den kan man sgu ikke tage fra dem.

Ved ikke om det er fordi Henriette har fødselsdag, men vejret starter en smule gråt og kedeligt søndag morgen. Derfor skal man jo ikke snydes for hverken sang, flag eller gaver, når man nu igen igen igen har valgt at holde sin fødselsdag under fremmede himmelstrøg, så der bliver skrålet igennem på værelse 804.

Brooklyn BridgeEfter endt morgenfestivitas, gå vi gennem lower Manhattan over Brooklyn Bridge på jagt efter mere ”guld” på Brooklyn Flea marked. Gåturen over Brooklyn Bridge er virkelig en oplevelse man ikke skal snyde sig selv Skyer over Brooklyn Bridgefor. Hold nu fast hvor der bliver skudt et par fotos eller tre…..Både af den storslåede udsigt ind over New Yorks skyline, der står i fantastisk kontrast til den grå efterårshimmel, men også af den arkitektoniske perle som selve broen er.

Loppemarked under Manhattan Bridge i BrooklynVel ovre på Brooklyn siden leder vi efter loppemarkedet, som vi har fået oplyst skulle ligge under broen. Det gør det også, bare ikke under denne bro, men efter lidt ”spørgen” omkring, finder vi det under Manhattan Bridge ved siden af. Super hyggeligt marked, fyldt med ting man har lyst til at købe….men som vi desværre må lade ligge, ikke engang på grund af prisen, men mere på grund af størrelserne. Det bliver dog til en fantastisk metal arkiv kasse og lidt andre små ting, og næste gang vi er i New York skal vi helt sikkert forbi igen.

Loppemarked i BrooklynSenere tager vi en taxa op til Williamsburg. ”Ny” og super trendy bydel, ægte på den fede måde og en bydel hvor man fornemmer at det er et sted hvor der bor mennesker. Over middag, igen nok mest fordi det Food stand ved Union Squareer Henriettes fødselsdag, vælger vejrguderne at ryste posen, og eftermiddagen foregår i korte rør, blå himmel, og over 25 grader…..very nice!

Fødselsdagsmiddag i Little Italy, rigtig hyggeligt, men plads til en stram opper på maden….

Mandag morgen sender vi de unge turtelduer Anna og Simon afsted mod Miami, hvor de skal holde en velfortjent lille 5 dages ekstra ferie. Vi andre tager ned til det nye World Trade Center og Ground zero. 11 september 2001, har for evigt Monument ved Ground Zero New Yorkprintet sig ind i ens bevidsthed, og vi bliver på en eller anden måde, grebet af en vis æresfrygt da vi træder ind på

Monument ved Ground Zero New Yorkområdet. Monumentet for de faldne, det ”indadvendte” springvand og det nye museum minder en om den grusomme dag tilbage i 2001, og lige meget hvor højt, hvor smart og hvor strømlignet de får gjort dette sted, så vil der for evigt hænge en sort skygge over Ground zero.

Bagefter tager vi tager undergrundbanen op til Penn Station, for så at foretage et sandt shopping inferno ned gennem byen tilbage til vores hotel. Der bliver shoppet sko/støvler i DSW (kan anbefales), skater stuff i Zumies, Hoodies i GAP, kosmetik i Bloomingdales og meget meget meget mere.

Marble Collegiate Church New YorkTirsdag er det desværre blevet tid til at sige farvel til denne vidunderlige metropol. Inden afgang når vi lige at gå en dejlig tur langs Hudson floden i høj sol, men i bidende vinterkulde. Vi skal først flyve lidt i 6 samme aften, så inden afgang får vi lige kørt en gevaldig omgang ekstra Udsigt over Lower Manhattanshopping, i det store outlet mall ”The Mills at Jersey Gardens”, som ligger perfekt kun 5 minutters kørsel fra Newark lufthavn.

Udsigt til New JerseyDet er dog med en bagage vogn og i forvejen tungt lastede kufferter, vi tamper rundt i centret, da der desværre ikke findes en bagage opbevarings service. Det er dog ingen hindring for at endnu en seriøs håndfuld dollars skifter hænder, og for at 4 tons ekstra ting og sager finder vej til vores kufferter…men gudskelov er det jo livskvalitet i yderste potens at bruge penge….så what is not to like….

Turen hjem over Atlanten, er et stilstudie i hvordan det skal gøres.  Smuk solnedgang at lette i, dejligt flyve vejr, god catering, fantastisk crew og denne gang en ny flyver, nej Delta Airlines har fat i noget rigtigt. Onsdag middag lander vi efter et kort flyskifte i Amsterdam, igen i København, mætte på oplevelser og helt klar på snart, at tage på eventyr igen……Solnedgang Delta Airline

 

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*