Tallinn – Skøn og overraskende weekend

Den gamle bydel, Tallinn

Der er noget med førstehåndsindtryk – På en eller anden måde kan det både “make” eller “breake” næsten hvad som helst…Og Tallinn godt gået.

Russisk ortodoks kirke i Tallinn Tog afsted med SAS fra København på en forårsdag og lander i Tallinn halvanden time senere på en sommer dag. 19 Maj og 26 grader, Estlands hovedstad står i sit fineste puds og tager imod os med åbne arme.

En hurtig taxa fra lufthavnen til 7 euro og 45 minutter efter vi er landet står vi i receptionen på det utroligt lækre Hilton hotel i Tallinn. Vi bliver taget imod af den sødeste receptionist, der slet ikke ved hvilket ben hun skal stå på for at gøre os tilfredse. Får et skønt værelse på 7. etage med alverdens lækre faciliteter, og så kan vi sågar prale af hav udsigt.

Hyggelig bar i den gamle bydel i TallinnKun 10 minutters gang fra hotellet, når vi Tallinns helt igennem tophyggelige gamle bydel. Vi tudser rundt i gaderne, på jagt efter street butikken Reede til vores meget modebevidste teenager. Prøver efter bedste evne at finde vej via diverse bykort, men ender til sidst med at ty til google maps og finder den til sidst, i et top trendy gammelt fabriksområde Rotermani der er blevet omdannet til et shopping/forretning/beboelse område og lidt af en arkitektonisk perle . Ud over Reede finder vi massevis af andre smarte forretninger og bedst af alt en udendørs bar i solen.

Vi udforsker lidt mere af byen, inden vi finder en hyggelig italiensk restaurant og får lidt lasagne og en god flaske vin. Vi runder aftenen af med en tur i nogen af hotellets mange faciliteter. Vores søn går i fitness center, os andre i sauna og dampbad, inden vi alle mødes i den indendørs pool. Rendyrket luksus.

Street art Kalamaja områdetHvem siger at Tallinn ikke er trendy…mon ikke de fleste tænker overdrevent middelaldertema, gammel bydel og Østeuropa på første række når man siger Tallinn og Estland for den sags skyld. Men hold nu fast, vi tog på loppemarked i Kalamaja området  Lørdag formiddag  og hvad de måtte mangle i boderne på  loppe markedet, har de så sandelig i deres lokation. Gammelt fabriks/jernbane område der nu er konverteret til spændende små shops, værksteder og cafeer. Alt fra gamle togvogne til strengt taget hvad som helst er taget i brug. Her har været fri leg for alle, lige fra graffiti malere til driftige unge mennesker, der med ikke ret meget andet end en god ide og en stort portion idealisme har fået en masse op at stå. 100 procent et besøg værd.

Hvor Dannebrog faldt ned TallinnTilbage i den gamle bydel slentrer vi igen rundt i de hyggelige gader. Alt er velholdt og fint sat i stand, ja Dannebrog kunne strengt taget ikke have fundet smukkere sted at falde ned fra himlen end her. De smukke hvide kirker og specielt den russisk ortodokse, står fantastisk i kontrast til den skyfri himmel og vi kan kun nive os selv i armen over det held, at lige den weekend vi har valgt at komme er årets første med sol og varme.

Med sådan et vejr, er det skønt at bo på Hilton. Vi tager en velfortjent middags pause på hotellets terrasse i hver sin liggestol og skal man dømme ud fra vores ansigtsfarve har der været godt knald på UV indekset.

Nyt og gammelt mødes i TallinnDer er investeret massivt i Tallinn og overalt skyder der nye bygninger op og man kan kun glædes over den måde man har formået at blande nyt og gammelt. Man har, rigtig mange steder valgt, at bevare de gamle stenmure fra datidens fabriksbygninger og blandet ny og spændene arkitektur ind. Det være sig indeni, ved siden af, eller ovenpå –  Der har været arkitektonisk frit slag i bolledejen og hvor var der dog mangen en byplanlægger der kunne lære noget her. Denne vidunderlige blanding af nyt og gammelt, der med det samme giver både sjæl og karakter.

Vi spiser aftensmad i den hyggelige Katariina Kaik passagen, og på restaurant Controvento spiser man italiensk mad som den bare skal være. Byen summer af liv og det virker som om at samtlige Estere er kommet ud for at fejre sommerens komme. Vel hjemme på hotellet runder vi dagen af med et festfyrværkeri af dimensioner ud over Østersøen, nej kom ikke og sig at Tallinn ikke kan levere….

Loppemarked i KalamajaSidste dag, og nok engang står vi op til skyfri himmel. Dagen før har vi spurgt pænt, og det super hjælpsomme personale på hotellet, har sørget for at vi kan beholde værelset helt frem til kl.15, så ingen hastværk. Vi har bestemt os for at besøge Tallinns gamle fængsel Paterei. Det skal dog vise sig at være en både god og dårlig ide. En dårlig ide fordi fængslet slet og ret er blevet lukket for offentligheden, på grund af bygningernes ringe forfatning, og en god ide fordi vi igen er endt i Kalamaja området. Bydelen holder nemlig fest, og foran de fleste af områdets mange hyggelige træhuse er der opstået massevis af små interimistiske boder og hjemmelavede cafeer. Alle er på gaden og  hele området emmer bare af hygge og god stemning.

Inden check ud fra hotellet når vi lige at nyde de skønne faciliteter en ekstra gang, og efter en god time på den solrige terrasse er der igen en, der kan prale af en ansigts kulør der ville gøre  selveste indianer høvdingen Geronimo grøn i hovedet af misundelse.

Vi har stadig nogle gode timer til gode inden SAS, via Stockholm, skal flyve os hjem til København og vi når at gå nok en tur i den dejlige by. Vi slår et par timer ihjel i det skønne park anlæg Kadriorg omkring landets flotte præsident bolig. Her findes et utal af idrætsfaciliteter, men mest af alt er det et sted hvor byens borgere tager hen for at solbade, holde picnic og bare nyde den grønne oase.

SASSelve hjemturen, kan man vist roligt sige,  kom ikke til at forløbe helt efter planen. Vi er i god tid i lufthavnen og efter lidt bøvl omkring hvorvidt vores teen age søn må tage sit nyindkøbte skateboard, uden hjul vel at mærke, med op i flyveren når vi frem til gaten. Det blev i øvrigt et nej til skateboardet og det skulle vise sig at blive et af flere “nejer” den aften. SAS maskinen er forsinket, og da vi her en temmelig stram connection tid i Stockholm, kan vi godt se hvor det bærer hen, det bliver nok ikke  i vores egne senge vi skal sove i nat.

Vi får madkuponer, spiser en sandwich og med et par timers forsinkelse dukker maskinen fra Stockholm op. Selvfølgelig når vi ikke maskinen videre til København, men bliver i Arlanda sendt til SAS transfer desk, der lynhurtigt sørger for en overnatning på det nærliggende Radisson Arlandia lufthavns hotel. Ligeledes bliver vi udstyret med friske boarding pass til flyet næste morgen, en velassorteret toilet taske, en til hver,  samt en voucher på 200 svenske kroner, igen en til hver, til lidt mad i ankomst hallen, da Arlandias restaurant ville være lukket ved ankomst.

Klokken er dog efterhånden hen i retning af midnat og ingen har rigtig lyst til mad, så vi slipper vores teen age søn løs med 600 svenske på lommen i ankomst hallens slik kiosker, og det kommer han nok ikke til at glemme lige med det første. Alt i alt må man sige at SAS virkelig sørgede for os, og når der nu skulle være al den ballade var det skønt at have et RIGTIGT luftfarts selskab til at tage sig af os.

Tallinn kan ikke anbefales nok, hvis man ønsker sig en hyggelig weekend tur for få penge og nærmest som sædvanligt vil jeg runde af med at sige, at det ikke er sidste gang vi har besøgt denne lille perle mod øst – So many places so little time…

 

PS: Og hvis nogen gik og undrede sig over hvad han lavede efter Irak, så har i svaret her…………………………………………Vejskilt Tallinn

 

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*