Smukke fredfyldte Laos

For et par år siden havde vi fornøjelsen af en fantastisk lille 3 landes rundtur i Sydøstasien, til henholdsvis Laos, Cambodia og Thailand – Og Kombinationen var faktisk slet ikke tosset, da de 3 lande alle har noget vidt forskelligt at byde på.

A380 fra Doha til BangkokVi er jo glade for at rejse omkring vores fødselsdage, så er man jo dejlig langt væk fra opmærksomheden, og denne gang var det undertegnede der kunne fejre sin ”22”års fødselsdag ombord på Qatar Airways med kurs mod Bangkok. Dejlig ”Dreamliner”, god mad og service til Doha og videre til Bangkok med en spritny A380, det kan man sgu ikke klage nok over….

Det bliver i første omgang kun lige til en hurtig overnatning i Bangkok, en af ”ynglings byerne” som vi jo heldigvis, som vi plejer, skulle forbi igen på hjemrejsen…men mere om det senere – Vi er inde sidst på eftermiddagen og snupper som sagt bare lige en nat på et kedeligt lufthavns hotel, inden vi dagen efter med Lao Airways flyver videre til Luang Prabang.

Lao AviationLao Airways flyver, selv med bøjede propeller, deres lille AT72 fint til det lille ”trinbræt” i Luang Prabang. Her venter det sædvanlige visum cirkus, som vi jo heldigvis har forberedt os på og medbragt de reglementerede antal pasfotos og dollars i kontanter til det 15 dages turistvisum – Det går faktisk forbløffende hurtigt, men der kan jo heldigvis heller ikke være så mange mennesker i en AT72, og vores maskine var kun halv fyldt.

My Dream Boutique Resort, Vi har booket os ind på det lille My Dream Boutique Resort, der efter aftale står klar i ankomsthallen og kører os den lille tur fra lufthavnen ind til hotellet.  Her er virkelig hyggeligt, autentisk og smukt dekorerede værelser, en lille pool, dejlig restaurant, og et personale der forstår at få en til at føle sig velkommen.

Bro over Nam Khan flodenDer er ikke langt at gå fra hotellet til Luang Prabangs hyggelige centrum, kun omkring 10 minutter. Det er til gengæld hyggelige 10 minutter gennem masser af lokal kolorit, og hvor man skal krydse Nam Khan floden, på en fantastisk hjemme konstrueret bambus bro. Det er dog ikke gratis, en billet, sådan en får man faktisk, koster godt og vel 1 krone….men det er det hele værd, og heldigvis er der børnerabat..

Koloni stil i Luang PrabangDet er svært ikke at tabe sit hjerte til Luang Prabang! Byen er en fantastisk blanding af gammel fransk koloni stil og smukke buddhistiske templer –  alt sammen svøbt i et grønt tæppe af gamle træer og med Nam Kham og Mekong floderne som baggrund.

Mekong flodenLangs floden og rundt omkring i byen, ligger den ene hyggelige restaurant efter den anden og det er måske den mest afslappede stemning man finder noget sted i Laos, og det siger ikke så lidt, for i Laos har man ikke travlt med noget som helst overhovedet….

Munke på morgen tur i Luang PrabangLuang Prabangs helt store tilløbsstykke, er den daglige morgen procession og ”affodring” af i hundredvis af orange munke, der kommer myldrende ud fra templerne i byens gamle centrum. I bund og grund er det jo et gammelt og meget smukt ritual hvor byens beboere sørger for at munkene får deres eneste daglige måltid og derefter kan henlede al deres opmærksomhed på bøn og daglige gøremål.

Munke på morgen tur i Luang PrabangNu er det bare gået hen og blevet sådan lidt af en turist forestilling, hvor turister, os selv inklusiv, køber kikseruller og minut nudler af de lokale handlende til at putte i munkenes krukker, til gengæld for nogle gode nærbilleder af munkene og deres optog…..Og lur mig om ikke de samme kikseruller og deslige bliver givet tilbage til de lokale handlende og solgt nok en gang til næste dags tilskuere…det skulle ikke undre mig.

Munke på morgen tur i Luang PrabangDet skal dog ikke afholde nogen fra at stå tidligt op, det hele sker ved solopgang, og overvære forestillingen. Det er et fantastisk skue, og man har ikke været rigtigt i Luang Prabang, hvis man ikke kan tikke netop dette show af på sin ”to do” liste – Og ret skal være ret, kommer man bare lidt uden for centrum, hvor munkene også går i procession, foregår alt i ro og mag som det har gjort siden tidernes morgen…

Natmarked i Luang PrabangNatmarkedet er absolut også noget man ikke skal snyde sig selv for.  Her kommer lokale Laoter fra nær og fjern for at sælge deres hjemmeproducerede håndarbejde. Markedet bugner af smukke silkevarer, tørklæder, bambus lamper, og alverden andre ”hjemmesnittede” ting og sager.

Lamper på restaurant Luang PrabangEr man er på udkig efter kopi ure og Lacoste T-shirts, skal man nok spare sine penge til man kommer til Thailand, for her er krokodillerne på trøjerne byttet ud med hammer og sejl og socialistiske slogans.

Papir produktion Luang PrabangVi låner også cykler på hotellet til at køre ture i området, og der er masser at kigge på. Vi besøger mange af de værksteder hvor de håndlavede varer fra natmarkedet produceres. Alt fra væverier til papirproduktion på den helt gamle måde, og alle steder er vi velkomne og bliver budt indenfor.

På cykeltur omkring Luang PrabangMan kan sagtens cykle i byen og de omkringliggende områder. Der er ikke voldsomt mange biler, men desværre er knallerten ved at overtage for cyklen, hvad der jo selvfølgelig piner et sæt gamle by cyklister som os – Men på de her kanter er det, igen desværre, blevet et statussymbol med sådan en satan.

Livet på Mekong floden Luang PrabangVi snupper også en flodtur, hvor vi oplever byen og livet fra og på floden. Mekong er en helt vital del af livet i Laos. Floden leverer alt fra vand til landbrug, fisk til middagsbordet og så er den måske den vigtigste trafikåre i hele landet. Det almindelige vejnet kan vel bedst betegnes som en samling skovstier/grusveje af en meget tvivlsom beskaffenhed.

Befærdet bro i Lunag PrabangNetop det tvivlsomme vejnet fik vi ”fornøjelsen” af, da vi efter nogle fantastiske dage i Luang Prabang satte kursen sydover mod, først et hurtigt stop i Vang Vieng, og derefter hovedstaden Vientiane. Vi havde købt pladser på en af de mange små minibusser der forbinder landet på kryds og tværs.

Tempel i Luang PrabangMinibussernes almene stand må vel i bund og grund betegnes som værende en ”smule” til den slidte side. Men inden vi nåede så langt, skulle vi lige igennem en lille transfer fra vores hotel til busstation. En lille øvelse der i alt sin enkelthed gik ud på, selvfølgelig at få os frem til den ventende bus, men hvorfor ikke slå en verdens rekord og lave en ”Rexona” reklame mens vi nu var i gang…. I hvert fald lykkedes det transfer chaufføren at proppe ca. 25 velvoksne europæere samt deres medfølgende rygsække og kufferter ind i en meget lille mini ladvogn.

Der burde nok have været en repræsentant fra Guinness book of rekords på busholdepladsen da vi nåede frem, for den omgang kluddermor vi der præsterede må simpelthen have været en rekord værdig!

I minibus på vej mod Vang ViengI selve minibussen fik vi luksus sæderne med aircondition…Hvilket i dette tilfælde betød minibussens bagsæde, hvor airconditionen  kom fra den utætte bagdør, der på hele turen sørgede for en fin konstant vindstyrke 14 fra højre mod venstre…Men vi skulle ikke klage, vi kunne også have fået en plastik taburet i minibussens midtergang ovenpå på den let overophedede Toyota motor….nej vores var skam luksus!

Sceneriet på turen var dog en kæmpe oplevelse. Laos er et smukt, grønt og bjergrigt land. Turen til Vang Vieng bød på det ene smukke vue efter det andet og den ca. 5 timer lange bustur gik på forbløffende vis rimelig hurtigt…de lidt kummerlige forhold til trods.

Ballon flyvning over Vang ViengBallon flyvning over Vang ViengVang Vieng er den store ”action” by i Laos. Her står den på alt fra ballonflyvning, Mountain bikes, ATV Cross ture, rafting, ”baderings driver ture”, vandreture, ja kun fantasien sætter vel i virkeligheden grænser for hvad man kan foretage sig her.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at stedet nok mest appellerer til alle de mange unge rygsækrejsende der kommer til byen fra nær og fjern.  Her bruger de så dagene på adrenalin sus og nætterne på at feste igennem….Vi var også unge og vilde engang….nu er vi desværre kun ”unge” og ville slet ikke kunne følge med mere….I hvert fald ikke uden at det ville se rimelig patetisk ud….

Kaos af ledninger i VientianeSelve byen kan på ingen måde betegnes som en arkitektonisk perle, TVÆRTIMOD! – Men omgivelserne til gengæld, er helt igennem fantastiske og så absolut et besøg værd.

Vi har kun en enkelt nat i byen, og snupper en ”spare” nat på det billige hotel Thavonsouk Resort, meget basic – Men lige ned til floden, hvor der konstant var gang i et eller andet og udsigten fra den lille terrasse – Tja døm selv….

Dagen efter kører vi de sidste 157 kilometer ned til vores sidste stop i Laos, hovedstaden Vientiane. I Vientiane har vi booket værelse på Vansana Riverside Hotel, et hotel der ifølge beskrivelserne skulle ligge lige midt i forlystelsesområdet ud til Mekong floden. Et sted hvor alle, hovedsageligt lokale, kom om aftenen for at spise og for at more sig – Og det skal jeg love for de gjorde!!

Udsigt fra Vansana Riverside HotelFugle sælger i VientianeVed flodbredden lige overfor vores hotel, lå den ene lille udendørs restaurant efter den anden og som perler på en snor, slet ikke tosset vil mange vel mene……Problemet opstår da også først, når man til hver restaurant tilfører et lille podie til enten et lille orkester eller et karaoke anlæg. Her skal man så forestille sig Michael Jackson, Beyonce, Justin Bieber med flere, synge hver sin sang, pibende falsk og med umiskendelig asiatisk accent akkompagneret af cirka 14 Laotiske folkemusik orkestre og en ”umtak umtak” DJ på epo…. ja så har man en god ide om den lydkulisse vi var vidne til…

Og hvis man så troede, at man fik fred inde på sit hotel, ja så kan man tro om igen! – Her blev den føromtalte kulisse bare yderligere suppleret af lyden fra elevatorer og samtlige hotellets andre gæster, da væggene inde, såvel som ude, simpelthen måtte være lavet af rispapir….jo oplevelsen på Vansana Riverside kommer vi til at grine af mange år fremover…

Hammer og sejl flagSelve Vientiane var måske ikke den mest sindsoprivende by vi har besøgt i sydøstasien, og de 2 dage vi havde i byen var da også så alt rigeligt til at nå byens seværdigheder. Vi får set byens buddhistiske templer Wat Sisakat, Wat ho Phra Keo og Pha That Luang – Byen vartegn Patuxai monumentet, besøgt det store indendørs/udendørs morgenmarked og det noget mere hyggelige natmarked nede ved Mekong floden.

Alt i alt er det nu ikke byens seværdig, men mere byens tempo, eller måske mere manglen på samme, vi vil huske – Her sker ikke så meget. Her er fredeligt, hyggeligt og det er ikke uden grund at Vientiane kaldes for ”The Capital of calm”.

Skøn ungeFor os, var det blevet tid til at drage videre fra fantastiske Laos, hvor specielt Luang Prabang og landets smukke bjergrige landskaber havde gjort et kæmpe indtryk på os – Men forude ventede Cambodia, med nye indtryk, spændende historier og et nyt land vi aldrig havde besøgt før…

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*