Montenegro – Fra Ulcinj til Dubrovnik – del 3

Havnen i Przno

Vi skal til stranden, noget specielt det yngste medlem af den danske delegation har set frem til. På google maps får vi lagt en rute fra Rijeka Kotor MontenegroCrnojevica til vores slut destination for dagen Ulcinj, få kilometer fra den Albanske grænse.

Hvorfor ikke tage den hurtige ad småvejene over bjergene. Hvis man spørger den lille lejede Polo eller undertegnede, havde det nok både været hurtigere og smartere at tage ”omvejen” af den behagelige  hovedvej….men ikke nær så spændende eller nær så flot.

Lad os bare sige, at Zabljak Montenegrovejene ofte havde mere karakter af kvægstier eller bjerggede passager, end egentlige veje. Skilte var der ingen af, og der blev kørt i begge retninger, hvad der bestemt ikke er plads til det. Skulle jeg have haft højdeskræk, må den være kureret nu, for hold da kæft hvor skal man godt nok holde tungen lige i munden når der er et drop på flere hundrede meter uden afspærring til venstre for en, og ikke aner hvad for en lokal ”bandit” der kommer blæsende rundt om næste hårnålesving i en gammel Yugo med 80 kilometer i timen….Det kan godt give lidt sved på overlæben, og der var da også mere end almindelig gensynsglæde da vi igen ramte en hovedvej. 

Udsigt over Middelhavet MontenegroDen Montenegrinske kysthovedvej er på overarbejde i disse dage. Mængden af biler, busser og badegæster svarer, lad os sige det diplomatisk, ikke helt til hinanden. Der køres godt og grundigt sydeuropæisk, og køer opstår konstant når en eller anden mener, at det er fuldt legalt at kaste og forlade bilen midt på den ensporede vej. Det kan jo være man eksempelvis møder en man kender, skal til bageren eller har anden vital aktivitet, og så er det jo helt ok, bare man smider katastrofe blinket på.. NOT!. Det lykkedes dog at komme i mål, og efter nogle timers kørsel når vi frem til Ulcinj.  

Stranden i UlcinjHvordan skal man beskrive Ulcinj uden at fornærme nogen…det er ikke let. Ulcinj er fra naturens hånd et smukt sted, de har, hvad guidebøgerne kalder den måske smukkeste gamle bydel, de har en 13 kilometer lang og 60 meter bred sandstrand lige syd for byen, en anden lille midt i byen, og en Ulcinj by nightlokalbefolkning af blandede religioner (muslimsk/ortodokst) som rent faktisk kan få det til at fungere… Men…så tager man det smukke sted, plastrer det til i dårlig arkitektur, alt for mange mennesker, alt for mange biler, tilsætter et utal af  turistrestauranter, souvenir butikker, ”Jørgens” tarvelige omrejsende tivoli og et dundrende lydbillede af ”umtak umtak” musik og Ulcinj by night dyttende biller, ja så har man Ulcinj.

Alt det til trods, tager vi et par nætter i byen, og finder et lille sted, Appartments Sun, oppe over byen. Værelset gider jeg vanen tro ikke skrive om, men stedet skal have ros for nogle superlækre ude områder og ejerne var som altid venlige og imødekommende. 

Selvom det på en eller anden måde, har været ufrivilligt morsomt at være i Ulcinj, føles det godt at køre ud igen. Vi sætter kursen mod Budva rivieraen, og har valgt en lejlighed i den lille by Przno. Det har vi så 60 kilometer, eller halvanden time til at øve os i at udtale på turen op langs kysten. Przno er en lille by/bugt beliggende mellem den Przno Montenegrostore Udsigt fra Appartment MM turistby Budva og Montenegros helt store turist trækplaster, halvøen Sv. Stefan.

Vi har booket en lejlighed oppe over byen, da vi godt kan mærke på prisniveauet at vi rykker op i den ”rigtige” ende af kysten, og jo tættere på stranden jo højere pris for hoteller og lejligheder. Det er dog bestemt ikke noget dårligt valg.  Appartment MM ligger med den smukkeste udsigt over byen og bugten, og modsat alt andet vi har prøvet i Montenegro er lejligheden både ny, smart, veludstyret og frem for alt færdig. Ingen rør der på mærkværdigvis stikker ud af væggen, eller interiør der ville gøre sig bedre i en reklame for det gamle DDR i halvfjerdserne, og det kan man godt vænne sig til. Men selvfølgelig skal der være et men. For at komme til Appartment MM, skal man lige køre bilen op af en lodret væg, hvor man, igen selvfølgelig har valgt at lægge et par hårnålesving og en håndfuld blinde vinkler ind. 

Restaurant i Przno MontenegroSelve Przno er lille og hyggelig. Der er en lille strand, hvor 2/3 er reserveret til de rige på det 5 stjernede hotel Maestral (her ligger ikke et øje), mens vi, pøblen som sild i en tønde deles om den sidste tredjedel. Midt på, er de gamle fiskerhuse omdannet til restauranter og barer. Rigtig hyggelige og alt til overkommelige priser. Her kommer alle, også de rige fra hotellet. Det er slet ikke så tosset at sidde der og få sig en god middag og samtidig more sig over vores ”nye venner fra øst, russerne”, mens de troner med al deres ”nyrigdom” og piger med alt for store silikonebryster og læber. 

Udsigt til Sv. StefanSelvfølgelig skal vi også se på Sv. Stefan. Vi kan gå via et par små bugter, og et par MEGET fine hoteller, over til denne Montenegros ultimative turistmagnet. Den er dog så absolut ikke for alle. Sv. Stefan halvøen er et luksusresort hvor kun de ultra rige har råd til at bebo den gamle fisker landsby. Vi almindelig Udsigt til Sv. Stefandødelige må nøjes med udsigten. Det gør vi så, og undres nok engang over hvorfor så få skal have så meget. De to små bugter vi passerer på vej til og fra Sv. Stefan, har selvfølgelig også et par dejlige strande, men med mindre du er hotelgæst eller er parat til at smide 120 euro for en dags billet (Ja, jeg skrev 120 Euro!!!), så skal man tage sine Speedos et andet sted hen. 

Havnen i PrznoBudva, den store by der har lagt navn til hele rivieraen, tiltrækker et noget andet klientel. Her er det charterturisterne der huserer, med alt hvad det medfører af turist restauranter af tvivlsom karakter, souvenirbutikker og ALT for mange mennesker. Dog har Budva en rigtig hyggelig gammel bydel, eller Stari Grad som den slags hedder på Montenegrinsk, som bestemt er et besøg værd. 

Kirke i CetinjeFra Przno tager vi også et hurtigt smut til landets kulturhovedstad Cetinje. En tur på ca. 30 kilometer hvor en gågade med gamle mangefarvede huse, en lille kirke og et ortodokst kloster, er hovedattraktionerne. Man skal dog nok være temmelig lokalhistorisk interesseret for at få noget ud af et besøg i Cetinje, for sådan rigtig spændende er den sgu ikke. I stedet kan man snuppe 20 ekstra kilometer, et utal af hårnålesving og 461 trappetrin til fyrstebiskoppen og digteren Njegos mausoleum, så får man da i hvert fald en storslået udsigt. 

Efter 3 dage ved Budva rivieraen trænger vi til at få lidt fred igen, og kender jo et helt igennem fantastisk sted lige Kotor Montenegrogennem bjerget og rundt om hjørnet. Som beskrevet i del 1, er vi faldet pladask for den lille by Kotor, inde i bugten af samme navn. Det tager os kun lidt over en time at køre de omkring 50 kilometer, og slår igen lejr i Kotors lille naboby Dobrota. Denne gang dog i en noget bedre gåafstand til selve Kotor. Det er næsten som at komme hjem, selvom vi i Appartments Radimir, er tilbage i den ”klassiske” Montenegrinske beboelse, hvor man vanen tro har en Kotor Montenegrofantastisk beliggenhed og uderum…men et interiør i selve legligheden der næsten giver en tårer i øjnene. 

Vi har jo allerede beskrevet Kotor, men siger det gerne igen – Her er helt fantastisk. Her hersker bare en skøn og fredfyldt stemning. Folk hygger, bader, fisker eller snupper sig en sejltur i den smukke bugt – Og så er her ikke så overrendt…endnu.  

Kotor MontenegroDer skal ikke herske tvivl om, at man i Montenegro, ikke er helt så kropsforskrækkede som vi åbenbart er blevet her i Danmark. Her kommer man som man er, og der bliver ikke kigget skævt til damer på 150 kilo i bikini, eller mænd med øldunke så store at der er fare for at de tipper forover. Næ, det er helt normalt, og det både ved vandet, på gaden eller på restauranter, hvor det vel ret beset ikke hører hjemme. Er man klar til at gå “All in” findes der da også en hel del No Textil strande, men det er sgu lige til kanten syntes vi her i familien… 

De sidste dage inden vi skal retur til det kolde nord skal tilbringes i Kroatien. Vi finder et lille sted i en lille landsby over Havnen i Cavtat Kroatienbadebyen Cavtat og 23 kilometer fra Dubrovnik. At finde noget at bo i selve Dubrovnik på dette tidspunkt af året, kræver både held og en temmelig tyk tegnebog. Derfor er vi rigtig godt tilfredse med vores valg af  Olive garden Appartment. Her får vi da også både en rigtig pæn lejlighed, funktionel og færdig, samt en lækker lille swimmingpool som vi deler med vores hollandske naboer. Det bliver til nogle Stranden i Dubrovnikhyggelige badeture på de nærliggende stenstrande, dovne timer ved poolen og et par ture til imponerende Dubrovnik.  

Har man ikke besøgt Dubrovnik, har man virkelig noget til gode. Den helt igennem imponerende gamle bydel, har ikke uden grund lagt kulisse til masser af middelalderfilm, og i disse dage er det den hyper populære tv-serie ”Game of Thrones” der har overtaget byen…..i øvrigt sammen med 2 millioner turister fra hele verden. Selv nu, hvor byen er spækket til bristepunktet med turister, er den fantastisk at gå rundt i, og vi finder da Udsigt i Dubrovnikogså en gammel kending fra sidst vi var her, nemlig baren med byens bedste udsigt.

Denne gang får vi ud over den skønne udsigt, noget af et show med i prisen på de dyre øl. Fra nærmest alle tænkelige klippefremspring, hopper den ene dumdristige Hyggelig gade i Dubrovnikungersvend efter den anden i vandet fra helt op til 30 meter, mens pigerne hvinende ser til fra sidelinjen. Tænk at vi mænd ikke er blevet klogere, og man må da virkelig håbe, det gav bonus hos tøserne, sådan at sætte livet på spil, for de så sgu ikke helt stolte ud ved situationen som de stod der og kiggede ud over klippekanterne…. 

Vi er jo kommet til byen i bil, og det er som sådan heller ikke noget problem. Skiltningen er god og der er store parkeringshuse til at komme af med køretøjet – dog hører det lige med til historien, at den lille detalje koster 40 kroner i timen, og at prisniveauet generelt i Dubrovnik ligger tættere på Nyhavn, end på det vi har været vant til i Montenegro. 

Havnen i Cavtat KroatienVores middage nyder vi i den lille badeby Cavtat, ikke så langt fra vores lejlighed. Cavtat er ikke stor, til gengæld er den hyggelig, hvad rigtig mange da også har fundet ud af. Så hvis man vil have et godt bord og den rigtige udsigt, er det vigtigt at bestille i forvejen….og det var vi ikke gode til. Det var nu fint nok alligevel, og hyggen skal jo som bekendt ligge i selskabet og ikke i omgivelserne. 

Hvor kan man dog komme hurtig ned på jorden igen, og hvor kunne vi alle 3 mærke en ”vinterdrepression” presse sig på, da SAS kaptajnen annoncerer vejret i København kort før landing. 17 Grader let skyet og spredte byger, jo den danske sommer er som den plejer. Vi skal nu ikke klage, vi har haft en fantastisk tur. Vi har set og oplevet så meget, mødt så mange mennesker, og frem for alt nydt solens varme stråler – Og lur mig om ikke vi kunne finde på at komme forbi en anden gang…… 

 

Kø til grænsen mellem Montenegro og Kroatien

PS: En lille bonus info – Hvis man kan undgå det, er helt sikkert en fordel ikke at ramme grænseovergangene i week-enden, Normalt skal det tage omkring 20 minutter på en hverdag ifølge vores biludlejnings mand. Vi brugte et par timer hver vej, ud på en lørdag og retur på en søndag.

Alle hoteller er booket ad hoc undervejs via booking.com, hvilket har givet en skøn frihed og mulighed for at ændre rute. Derudover bruger vi altid Tripadvisor.dk før vi booker hotel, det er altid rart med neutrale anmeldelser. Generelt bruger vi den til alt, det kan være om lokale seværdigheder, bus/tog forbindelser,  hvilke restauranter der anbefales og meget meget mere.

 

 

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*