Sydafrika – Garden Route fra Port Elizabeth til Cape Town – del 3

Bo-Kaap Cape Town

Kort over diverse hajer Garden Route SydafrikaDet lyder måske ikke umiddelbart voldsomt ”sexet” at skulle køre den klassiske Garden Route fra Port Elizabeth til Cape Town – Ja man skulle jo næsten tro, at det var en tour de force, i velfriserede villahaver og parkanlæg – Så hvis det var forventningerne, var man nok blevet slemt skuffet.

Fodring af sæler forbudt Hvem skulle tro, at der bag det navn, gemte sig alt fra kæmpe hvaler, pingviner, springende delfiner, til gourmet måltider og de ypperligste vine nogen af os nogen sinde har lagt gane til. Nej her kan man for alvor tale om ”falsk varebetegnelse”, men på den fede måde.

Grafitti Jeffreys Bay Sydafrika Efter et par hurtige indenrigshop med South African Airways, som i øvrigt var aldeles fremragende, lander vi først på eftermiddagen i Port Elisabeth, der sammen med Durban er den store by på østkysten. Vi får udleveret en ny bil, denne gang hos Hertz, og finder vores hotel for natten, Radisson Blu Port Elisabeth.

Vi får et par skønne værelser med panoramavinduer med kig til det indiske ocean, ikke den værste udsigt ”if you ask me”. Her mødes vi med en veninde fra Danmark, der er på et af sine årlige besøg hos familien i Sydafrika –  Det bliver til en festlig aften med masser af seafood og gode grin.

Lokalt madstedSurfere i Jeffreys Bay SydafrikaSelve Port Elisabeth er en af Sydafrika helt store badebyer, hvor folk fra hele landet kommer for at nyde af de brede sandstrande, vandet og for at surfe på de store bølger fra det indiske ocean. På strandpromenaden finder man masser af hoteller og lige bag dem kasinoer hvor man kan nemmeste vis kan skille sig af med sin medbragte formue – for i sidste ende er det jo altid dem der vinder…  Den er desværre, ligesom de fleste andre byer i Afrika – En by hvor al udgang efter mørkets frembrud foregår per bil direkte fra A til B.

Dagen efter går det løs. Første stop er Jeffreys Bay, en lille surfer by, som på denne dag i gråvejr virker noget søvnig. Vi får dog set et par af de lokale surfere, der på trods af vejret, har bevæget sig ud i de store bølger. Meget imponerende og sikke en balance de må besidde.

Udsigt ved Kap det gode håb SydafrikaVi kører videre gennem Garden Route National Park, mod Plettenberg Bay. En by man godt kan se trækker masser af mennesker til sig i sæsonen, men som, igen, på denne gråvejrsdag virker noget død i betrækket. Vi finder dog en fantastisk udsigtspost, hvorfra vi kan se en stor flok delfiner boltre sig i de store bølger. De ser virkelig ud til at hygge sig, mens de næsten surfer og springer rundt helt ind til strandkanten, for så at ”spæne” ud igen, for at få en tur mere i den næste store bølge.

Bloukrans broen SydafrikaPå vejen ind til byen har vi da for resten også lige været forbi en omgang dødsforagt i yderste potens. Verdens vistnok højeste/længste bungy-jump får man fra Bloukrans broen, lidt uden for Plettenberg Bay. At nogen udsætter sig selv for sådan et sug i maven, kan være svært at forstå – Men selv på denne dag hvor det øsede ned og man vel dårligt kunne se bunden af kløften, var der ikke mangel på kunder. Så hvis 216 meters frit fald på ca. 7 sekunder, hængende i et bundt sammenrullede elastikker, er det der får ens hjerte til at slå, ja så var man kommet til det rette sted…..Og nej det var ikke noget for os!

Udsigt i Knysna SydafrikaVi slutter dagen i Knysna, endnu en lille ferieby på ruten. Vi har lejet os ind for natten i et super hyggeligt bed & breakfast, (kan desværre ikke huske navnet) kun få minutters kørsel fra centrum/havne centret. Her var der masser af forretninger og restauranter hvor vi den samme aften spiser endnu et helt forrygende måltid. I virkeligheden kunne man tage til Sydafrika bare for at spise, for ”wauw” hvor får man bare meget for pengene.

Mossel Bay SydafrikaDagen efter kører vi ud for at se Knysnas store trækplaster, udsigten over det indiske ocean der slår mod den lille ”smøje” der leder ind til den fredelige bugt ud for byen. Imponerende…hmmmm…ikke rigtigt, når der nu er så meget andet pænt man kan køre til.

Derfor hopper vi hurtigt i bilen igen, og sætter kursen mod Hermanus, Sydafrikas hval by nummer et. På vejen når vi lige at spise lidt frokost og kigge lidt på Mossel Bay . Flot strand og hyggelige restauranter, men nok en by der blomstrer en del mere op, når man rammer den sydafrikanske sommer fra slut november til starten af februar…og vi er her i oktober.

Hvalsafari Hermanus SydafrikaHvad de andre byer måtte have manglet af liv, finder vi gudskelov i Hermanus. Her kommer folk Udsigt ved Hermanus Sydafrikafra nær og fjern, for at komme tæt på nogle af havets kæmper. Faktisk kan man se hvaler helt inde fra land, og det virker næsten helt surrealistisk at se en sydlig rethval sådan springe ud af havet mens man sidder og sipper til sin hvidvin på en fortovscafe.

Vi har indkvarteret os hos et ungt par der har satset hele den opsparede formue på et super dejligt bed og breakfast, igen kan vi desværre ikke huske navnet. Stedet ligger i udkanten af centrum og ud over nogle fantastiske værelser og en lille meget kold pool, er det værtsparrets venlighed og hjælpsomhed der virkelig står stærkt i erindringen. De ved slet ikke hvilket ben de skal stå for at få os til at føle os velkomne. Der bliver givet masser af gode råd og tips til vores fortsatte færd – Og at vores vært er udlært gourmet kok, gør bestemt ikke morgenmaden dårligere, jeg nævner i flæng hjemmelavet varm chokolade til drengene, perfekt pocherede æg, you name it og det var der…VERY NICE!! ­

Hvalsafari Hermanus SydafrikaHermanus SydafrikaFra Hermanus er en hvalsafari et absolut must…mother nature har bare valgt at sende et gevaldigt blæsevejr vores vej, og specielt en i selskabet var ikke helt så begejstret for udsigten til en gyngetur til havs. Det var faktisk først til allersidst lige inden afgang, at Henriette, efter at være blevet lovet af skibet kaptajn, at det kun var de første 10 minutters udsejling der ville blive slemme, at hun sluger sin frygt og går ombord.

Hvalsafari Hermanus SydafrikaKaptajnen holder ord, og snart glemmer alle alt om vejret, og sidder i stedet helt koncentrerede og spejder efter hvaler – Og der er fuld valuta for pengene, vi får både ”breachene”/springene hvaler, vi får mødre med nysgerrige kalve lige op ad skibet og i det hele taget får vi bare en helt forrygende tur.

Bettys Bay SydafrikaDe 2 dage vi har i Hermanus går hurtigt, og før vi får set os om, er vi afsted igen. Vi har alle glædet os til at se pingviner, og har fået et godt tip fra vores vært i Hermanus om at springe turistfælden Boulders Beach på Cape halvøen over. Her skal man nemlig trække nummer for at få lov at se en pingvin, og i stedet foreslår han, at vi kører en lille omvej til Bettys Bay.

Pingviner ved Bettys Bay SydafrikaHer holder en endnu større flok holder til, vel at mærke uden at de store turistflokke har fået øje på dem. Det var et godt tip. Selve kolonien var ikke helt let at finde, da den ligger godt skjult bag et sommerhusområde, men da vi endelig fandt den, skal jeg da love for at vi fik pingviner for alle pengene.

Pingviner ved Bettys Bay SydafrikaOmrådet er under opsyn af de lokale myndigheder, men for et undseeligt beløb på nogle få Rand (den lokale valuta), får vi lov at trampe rundt på de mange afmærkede stier midt i kolonien. Man er faktisk tættere på end i zoologisk have, og skulle man have haft lyst til at klø en af dem på næbet, havde det ikke været noget problem. At stedet havde noget af en strid hørm af gammel fisk og fuglelort, måtte man tage med, for sikke en oplevelse, og helt bestemt omvejen værd!

Vi forlader derefter kysten, og bevæger os ind i landet til den lille vin og gourmet by Franschhoek. I Franschhoek findes der cirka 30 vingårde i og omkring byen, og ligeledes omkring 30 gode restauranter, hvoraf de 8 hører til blandt de ypperste i hele landet.

Mont d`or FranschhoekVi har lejet os ind i en gammel herskabsvilla Mont d`or Franschhoek, og fået et kæmpe værelse i flere etager. Til stedet følger selvfølgelig også et vidunderligt haveanlæg med både pool og lounge område – Og for det ikke skal være løgn, var vi de eneste gæster og havde hele herligheden for os selv.

Vinsmagning SydafrikaDe følgende dage, bliver brugt på at smage på vin på de mange gårde der alle er åbne for offentligheden. Eftermiddagene foregår hjemme ved poolen, og aftnerne med at spise med stor kniv og gaffel – De T-Vin SydafrikaBone steaks vi fik sidste aften i Franschhoek, har for altid skrevet sig ind i familiens ”folklore” og med det ”monster” af en rødvin der fulgte med, kan den slags vel i virkeligheden ikke gøre bedre!

Desværre nærmer turen sig sin afslutning, men heldigvis har Sydafrika stadig et par esser i ærmet til os. Så med fyldte maver, sætter vi kursen mod verdens ende…ja faktisk helt bogstaveligt. Vi skal ud på Kap Cape of Good Hope Sydafrikahalvøen og helt ned til Kap det Gode Håb. Faktisk ligger verdens ende slet ikke her, i virkeligheden er det Kap Agulhas der er Afrikas sydligste punkt, men det er Kap det Gode Håb som er løbet med al opmærksomheden. Det er da også dramatisk, når man står oppe ved fyrtårnet mere end 200 meter over havet og spejder ud over verden hvor 2 oceaner mødes, bølgerne hamrer mod klipperne og hvor næste stop er Sydpolen.

Struds ved Kap det gode håb SydafrikaTuren rundt på Kap halvøen fører os også forbi pingvinkolonien ved Boulders Beach, hvor vi heldigvis kan springe det helt store stop over, for her er bare bunker af turister. I stedet kører vi videre og nyder det fantastiske landskab. Vi støder også på lidt vilde dyr undervejs, et par bavian flokke og specielt en flok strudse sætter gang i kameraerne. De ser da også helt forkerte ud som de står der med det blå hav og de store bølger som baggrund, og ikke en afsvedet savanne. Det er en smuk tur rundt, der sidst på dagen fører os ind til selve Cape Town.

Pool Mandela Rhodes Place ApartmentsI Cape Town har vi booket en lejlighed i centrum af byen, Mandela Rhodes Place Apartments er det perfekte sidste stop. Lejligheden er både stor og luksuriøs, og at der så også lige er en tagterrasse med en, godt nok iskold pool, bidrager jo også bare til begejstringen.

Besøg hos familie i Township KhayelitshaKontrasten mellem sort og hvid i Sydafrika er desværre, trods afslutningen på det hvide styre og apartheid, stadig enorm. Der er ingen tvivl om, at det stadig er de hvide der får det Sydafrikanske samfund til at køre rundt. Det kommer til at tage mange år, og kræve megen uddannelse før der bliver en mere ligelig fordeling af goderne. Selvfølgelig bevæger tingene sig i den rigtige retning, men Sydafrika er stadig et opdelt land hvor sorte og hvide passer sig selv hver især.

Fattigdommen får vi selv lov at opleve på allertætteste hold, da vi tager en guidet tur ud i et af de berygtede sorte ”townships” Khayelitsha. Township Khayelitsha SydafrikaTuren er en voldsom, men også lærerig oplevelse, og et sjældent indblik i et armod som vi slet ikke kender til i vores del af verdenen – Her lever man ikke….her overlever man….

Waterfront Cape TownDen diamentrale modsætning møder man, i det store havne/shopping/forlystelses område Victoria and Albert også bare kaldet Waterfront. Her er der ikke den luksusvare du ikke kan finde på hylderne i de mange forretninger. Her sippes champagne i de mange restauranter og i et hjørne af havnen er er man ved at gøre klar til endnu en etape af ”The Volvo Ocean Race” hvor sejlbåde i mange millionklassen slås om at komme først jorden rundt. En ødselhed der kan virke helt absurd, når millioner af mennesker lever i så Besøg i Township Khayelitshaekstrem fattigdom mindre end 20 kilometer væk.

Hele Waterfront er et afspærret område og bevogtet af vagter som ikke er til at spøge med.  Igen er det slående som alting er opdelt, 80 procent eller mere af de besøgende er hvide, og mere end 80 procent af de få sorte man ser, er enten vagter Graffiti i Cape Towneller serverings personale.

Alt dette kan jo godt lyde en smule negativt, og der er da også i den grad plads til forbedring – Men når det så er sagt, så er Cape Town i virkeligheden en fantastisk by at besøge. Livlig, god shopping, dejlige strande og hyggelige cafeer og restauranter.

Beboer i Township KhayelitshaEt af de helt store ”highlights” når vi ”gudskelov når man har lidt højdeskræk” slet ikke. Taffelbjerget og den tilhørende kabelbane ligger heldigvis indhyllet i skyer alle vores dage i byen, men til en anden gang skal man jo nok bide skrækken i sig og tage derop….

Gågaden i Cape TownAt Sydafrika har været en enorm oplevelse for os alle sammen, skal der ikke herske tvivl om. Sikke et land, sikke oplevelser, og hvor vil vi vanen tro bare slet ikke hjem. Sydafrika er et mulighedernes land, der forhåbentligt vil holde fast i sit skrøbelige demokrati og hvor sorte og hvide i fællesskab vil tage vare på den helt unikke perle som landet i sandhed er. Og skal vil til Sydafrika igen – Det skal vil helt sikkert, ikke bare en gang, forhåbentligt igen og igen og igen…..

Det følgende link er det man med et smart udtryk kalder affiliated partner link. Det vil kort sagt sige at vi får lidt ud af det hvis i trykker på banneret, og i sidste ende booker via dette – Men UDEN at det koster jer ekstra i forhold til de almindeligt tilgængelige sider.….. Med andre ord, kan du betragte nedenstående som en nem måde at støtte os på, hvis du kan lide hvad du læser.


Booking.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*